Een klein experimentje: je mag even niet aan een roze olifant denken. Een roze olifant met een tutuutje om.

Wat gebeurt er? Zie je die olifant voor je?

Dat gebeurt ook met eten. Als je daar niet aan mag denken van jezelf.

Suiker lekker?Ja, suiker is vaak lekker. Maar suiker heeft rare effecten. Wist je dat je verslaafd kan raken aan suiker? En dat suiker in eerste instantie energie geeft, maar als je er teveel van eet, word je er juist heel moe van.

Suikers zijn bovendien lege calorien. Ze voegen niets goeds toe aan je lichaam, geen vitamines of mineralen of vezels, helemaal niets.

Vet vies?Nou ja, je kunt gruwelen van vet, maar je lichaam heeft het wel nodig. Vet geeft echt geen loze calorien, het geeft je lichaam verschillende vitamines en die heb je o.a. nodig voor je huid en je nagels, voor je ogen, voor je darmen en nog veel meer.

En nu niet denken: kom maar op dus met die koekjes, het gaat hierbij vooral om de zgn 'goede vetten', ofwel de plantaardige vetten of die in vis. En die zit meestal niet in koekjes en chips ...

Wat is een eetprobleem?

Hoe vaak denk jij aan wat je eet?Grofweg kun je zeggen dat je een eetprobleem hebt, als je een groot deel van de dag in je hoofd bezig bent met eten. Wat ga je eten, wat heb je al gegeten, wanneer ga je wat eten, hoeveel calorien zitten daar in, dat soort vragen. Wanneer je jezelf geboden oplegt met eten, verboden voedsel hebt, niet voor een bepaalde tijd mag eten, eten verstopt, liegt over wat je eet. Je schaamt voor  je gedoe met eten.

Dan heb je een eetprobleem.


En dan heb je natuurlijk nog heel veel verschillende soorten eetproblemen.


 •  Anorexia Nervosa
 •  Boulima Nervosa
 •  Binge Eating Disorder
 • steeds maar blijven snaaien
 • emo-eten
 •  Obesitas
 • eten uit verveling


Waarom een eetprobleem?

Zo raar is het eigenlijk niet.Hoe verschillend de eetproblemen ook zijn, toch zijn ze allemaal een uiting van hetzelfde. Veel meisjes en vrouwen, en soms ook jongens en mannen, voelen zich minderwaardig, en hebben niet geleerd goed voor zichzelf te zorgen. Vaak hebben ze wel goed geleerd voor een ander te zorgen, maar niet voor zichzelf. En soms vinden ze dat ook niet belangrijk.

Maar waarom dan eten?

Van oudsher zijn vrouwen al veel met eten bezig. Vrouwen koken de maaltijd, doen de boodschappen, denken na over wat er gegeten wordt. 

En vaak hebben vrouwen ook tijd. Ze werken part-time, of niet, zorgen voor hun kinderen.

En dan is er nog de samenleving. Je kunt geen tijdschrift inkijken, geen programma op tv kijken, geen reclame zien, overal zie je supermooie en slanke jongens en meisjes, die het ook nog eens geen enkele moeite lijkt te kosten om zo mooi en slank te zijn. Als jong meisje of jongen, in de pubertijd, kun je enorm bevattelijk zijn voor dat beeld. Denken dat jij ook zo moet zijn. Dat je anders niet mee telt.  Zeker als je al wat onzeker bent (en wie is dat niet in de pubertijd).

Om al deze redenen kunnen eten en uiterlijk enorm belangrijk voor je worden of geworden zijn. Op welke manier ook.


Als je een eetprobleem hebt, heeft dit een aantal vervelende nadelen. Niet alleen in je hoofd en in je hart, maar ook lichamelijk kan het flinke gevolgen hebben. Gelukkig gaan de meeste weer weg, als je weer gezond gaat eten. •  een tehoge of juist te lage bloeddruk
 •  hartritmestoornissen
 •  haargroei in je gezicht of op je rug
 •  het glazuur van je tanden verdwijnt
 •  last van je gewrichteni
 •  je menstruatie verdwijnt of wordt onregelmatig
 •  darmproblemen
 •  verhoogd risico op suikerziekte

Gek met je eetstoornis?

Nee, met een eetprobleem ben je niet gek ....maar het kan wel iets doen met je manier van kijken naar jezelf. Het is bewezen dat mensen met anorexia zichzelf veel dikker zien, dan ze feitelijk zijn. Iemand met anorexia ziet voor de spiegel echt allemaal vet, terwijl veel 'annie's' toch echt heel mager zijn.


Dit 'dingetje' in je hoofd maakt het ook heel moeilijk, om je eetstoornis op te geven. Vertrouw maar eens op die ander, die zegt dat je te mager bent, terwijl je zelf toch echt heel duidelijk ziet .... 


Iets soortgelijks geldt voor eetbuien. Waarom kun je niet stoppen met eten, terwijl je zo overduidelijk al meer dan genoeg gegeten hebt? Dit heeft weer te maken met de verslavende werking van suiker. Jouw lichaam reageert daar heel sterk op en blijft vragen om meer. Wees dan maar eens sterk, negeer je eigen lichaam en leer maar eens vertrouwen op je verstand .....

Als een groot deel van jouw leven draait om eten en niet eten, dan klop er iets niet. 

Nou ja, tenzij je kok bent natuurlijk  :)

Moeilijke keuzes?


Zoek je op een bepaald moment iets te eten? Een tussendoortje? Vraag je dan eens niet af, hoe het zal smaken, maar hoe je je zult voelen nadat je het gegeten hebt.

Was het goed voor je lichaam? Kreeg je er energie van of werd je eigenlijk alleen nog maar meer moe?

Alle voedingsmiddelen hebben een dergelijke invloed op je lichaam, en daarmee op jou. Weegt die 20 seconden dat je het in je mond hebt af, tegen hoe je je erna voelt?

http://probleemmeteten.nl/contact/index.html#home

probleemmeteten.nl

ppr